Защо махнах AMP от Wordpress сайта си - 9 добри причини

Защо махнах AMP от Wordpress сайта си - 9 добри причини

By Admin → 08 Септ. 2018
За да не ме разберете погрешно, харесвам AMP. Идеята е страхотна – изключително бързи мобилни страници, които буквално зареждат за части от секундата.

Но тази технология, макар и да датира от 2015 година, все още има множество недостатъци. С тази статия целя да покажа защо махнах AMP от моя сайт, за кой тип сайт е подходяща и за кой не.


Какво е AMP?


AMP е open-source технология, която предоставя допълнителни HTML и JavaScript тагове и ресурси, с цел изграждане на ускорени мобилни страници. Освен че се премахва всичко „тежко и излишно“, страницата се load-ва директно през Google cache, което ускорява в пъти повече нейното зареждане.Как точно работи AMP? AMP HTML е предназначен да подобри, както скоростта, така и четливостта на съдържанието, което означава, че използваният код е силно намален. В този ред на мисли съществуват някои визуални ограничения.

Освен това, уж е open source проект, но реално си е проект на Гугъл, над 90% от контрибуторите са служители на Google?!...


Моята История с AMP


Инсталирах AMP Wordpress плъгин на моя сайт Listn.to – музикален проект, който целя да популяризирам чрез висококачествени статии, биографии на изпълнители и голяма база данни с текстове на песни. Тъй като оптимизирам сайта и на английски език, където конкуренцията е меко казано огромна, реших че трябва да следвам последните трендове...


9 причини защо премахнах AMP плъгина


1) Постоянни проблеми – постоянен поток от нови грешки в search console. Страници с несъответстващо съдържание, открити непозволени тагове, всяка седмица получавах „драматични“ имейли от search console. Отделно ми броеше страниците с ?noamp=1 като дублирано съдържание, въпреки canonical таг-а. Линк към публикация за този проблем, доказващ че дори Google не са готови за AMP и допускат грешки.

AMP грешки

А ако качите AMP на сайта на Ваш клиент, очаквайте постоянно да Ви пита какво се случва, предвид драматичните имейли, които Google изпращат.

2) Харчи Crawling бюджет и товари сървъра – уебсайта ми има над 20 000 индексирани страници, като целя тази цифра да се увеличи в пъти. Повечето са текстове на песни. Качването на AMP провокира огромно обхождане на сайта ми от страна на Google бот, което товареше излишно сървъра и отделно харчеше Crawling бюджета на сайта ми.

3) Лош UX – ако използвате официалния и препоръчван от Google Wordpress плъгин – AMP by Automatic, ще разберете, че сайтът Ви няма мобилно меню. Разбира се, за какво им е на потребителите да могат да намерят и други страници от сайта Ви и за какво ви е добър Bounce rate...(това е риторичен въпрос)?

След това инсталирах плъгина AMP for WP, който поне има мобилна навигация, един милион настройки, но постоянни проблеми. Въпреки комуникацията ми със съпорта, така и не се справи с моят темплейт. Не се оправяше и със страницирането, от което отново получавах хиляди грешки в search console.

4) Трудна интеграция – за да качите Google analytics, трябва сами да преработите аналитикс кода си, за да стане за AMP. Трябва ви и AMP Bridge плъгин, ако ползвате Yoast.

5) Custom темплейт – ако темплейтът Ви е custom и предлага някакви по-разчупени функционалности, както моят сайт предлага страници на изпълнители, текстове и албуми, свързани помежду си, все още няма AMP плъгин, който да се справи надеждно.

6) Реклами – да, поставянето на реклами изисква или допълнителни плъгини, или да се ровичкате в functions.php файла. При това използвах реклами от Google, не ми се мисли, ако опитам с друг доставчик.

7) Updates – всеки път, като решавах да обновя плъгините, ми трябваше по 30 мин. Психическа нагласа. Питах се: Какво ще се счупи този път?

8) Дизайн – да, ако не инвестирате време и средства да направите дизайн за AMP версията на сайта си, мобилната ви версия ще е бяла, скучна и няма да има нищо общо с десктоп версията. А ако потребителите ви започнат да се чудят дали не са попаднали на друг, или на някой Phishing сайт, може да се успокоите, че мобилната скорост изисква жертви....

9) Трудно споделяне на линкове – ако сте на мобилно устройство и искате да споделите линк, той изглежда така: https://genius.com/amp/Camila-cabello-havana-lyrics. Когато споделите този линк и го отвори някой от десктоп компютър, сайта изглежда ужасно.

ПП: Дадох пример с друг музикален сайт, тъй като моя вече няма AMP. 


За кого е подходящ?


AMP е подходящ за медийни сайтове, които могат да си позволят ресурса да го направят да работи добре, също да имат възможността да го поддържат и актуализират с темпа на бързото развиване на тази технология.

Този ресурс включва време и средства или познания и време.

Би могъл да бъде подходящ и за съвсем малки сайтчета с няколко страници.

Ако имате онлайн магазин например, трябва да се лишите от много екстри като UX, имейл бюлетин, ajax ефекти, и всякакви други, с които десктоп потребителите Ви са свикнали. Разбира се, ще се появяват решения и за това, но за целта ще са необходими още програмиране, тестване, бъгове, нерви, ъпдейти, време.


Резултатът


Ще изчакам 30 дни, след което ще обновим статията с данни от Google Analytics, за да видим как тези мои действия са се отразили на трафика.

Междувременно, ще се радвам, ако споделите в коментарите Вашето мнение по темата.


Извод


AMP е технология със страхотен потенциал, която е още в зародиш, според някой вече пък залязва. Дори да има SEO ползи, те са толкова малки, че не се усещат, а проблемите ви заливат непрестанно. Трябва постоянно да сте в готовност какво още ще се промени и да реагирате бързо, преди Google да е смъкнал доверието в сайта Ви и това да повлияе негативно на трафика.

Докато Google не обявят AMP армагедон, не мисля да го слагам отново. А ако реша да го интегрирам, ще е ръчно с качествено програмиране и дизайн, подхождащ на сайта, а не с плъгин.

Автор на статията:
Георги Дюлгеров е уеб разработчик и SEO оптимизатор с дългогодишен опит зад гърба си. Обича да експериментира с лични проекти, а което работи го прилага и на клиентите. Собственик и основател на дигитална агенция Webtech.bg.