Изработка на сайт и защо да изберете Wordpress

Изработка на сайт и защо да изберете Wordpress

By Admin → 24 Април 2018
Изработката на сайт е инвестиция, която в днешно време е задължителна за почти всички бизнеси. Причините и целите са най-различни, но има и няколко общи, които се отнасят до всеки един бизнес:

• Бърза и лесна връзка - в контактната страница на всеки сайт има различна информация за връзка - имейл, телефони, факс, социални акаунти, физически адрес. Дори и да ги промените, тази информация, съвсем бързо се актуализира в сайта и вашите потенциални клиенти, винаги ще могат да ви намират.

• откриваемост по име на фирмата чрез търсачките - Когато имате собствен сайт, даже и той да не е популярен и силен, ако някой потърси в интернет името на вашата фирма (бранд), на първо място би трябвало да излезе вашия уеб сайт.

• представане на продукти, услуги, полезна информация, новини, публикуване на технически данни и други - масово достъпни за обществото и на една ръка разстояние.

• откриваемост в търсачките по важна ключова дума или фраза - т.нар. СЕО оптимизация на сайт за търсачки. Това не се случва от самосебе си, ами е услуга, от която бихте могли да се възползвате, срещу заплащане, разбира се.

• монетизиране - каквото и да сте решили да правите в интернет, то може би го правите, за да ви носи някакви доходи (освен моралното усоволствие). Уеб сайта може да ви помогне с това. Има най-различни начини за монетизиране, на вашите идеи и усилия.

Изработка на уеб сайт с Wordpress (Уърдпрес)


Един сайт може да бъде програмиран и изработен по много начини - има много програмни езици, различни платформи и системи за управление на съдържанието (CMS). Може да се изработи от различни хора и фирми, с разнообразни умения и опит. Важното е в крайна сметка да се достигнат търсените цели. Един добър и бърз начин е с платформата WordPress.

Wordpress (Уърдпрес) е безплатна CMS система за управление на съдържанието с отворен код (open source). За нея има изработени много на брой разширения (плъгини) и дизайни (теми, темплейти), които спестяват време и предлагат различни решения при изработката на сайта.

Въвеждането на съдържание в Wordpress е много лесно, интуитивно и предпочитано в сравнение с над 100 други CMS системи.Ядрото на платформата е направено доста добре, сайтовете се зареждат бързо. Често обаче се получават проблеми, най-вече свързани с лошо написани теми и плъгини. Десетки хиляди хора правят темплейти, а малко от тях наистина разбират от това. Самият Wordpress уеб хостинг е сред най-евтините хостинги на пазара - още едно предимство, което ще спести пари.

Всичко това е отлично, но най-важно е да изберете качествена фирма или Уърдпрес агенция, на която можете да разчитате дългосрочно - както за изработката на сайта и програмиране/разработка на плъгини, така и за цялостната дългосрочна поддръжка.

Цена за изработка и поддръжка


Уърдпрес (Wordpress) е безплатен за комерсиална употреба и вие плащате само времето и уменията за настройка на системата, както и за инсталирането на допълнителни модули (ако има нужда). Бизнес (фирмен) сайт може да бъде разработен с Wordpress за кратък срок - буквално в рамките на няколко дни. Това се отразява и на цената - с ниски начални разходи и евтина цена за изработка, вие можете да стартирате представянето на вашата фирма и бизнес в интернет.

Под евтина цена се разбира "по-евтина цена в сравнение с изработка на уеб сайт с къстъм CMS система" (авторска система, изработена от определена фирма), където вложеното време ще бъде по-голямо и цената може да достигне няколко (десетки) хиляди лева.

wordpress сайт

Поддръжката на Wordpress сайт може да бъде евтина или скъпа, в зависимост от сложността на уеб сайта, използваните плъгини, дневните посещения, цената и местоположението на уеб хостинга и др. фактори.

Когато договаряте изработката на уеб сайта, съвсем нормално е да договорите цена за поддръжка и хостинг на Уърдпрес сайт, за да можете да планирате разходите си за следващи години.

Wordpress не е стандартно решение за всички ситуации – най-добре се консултирайте с професионалисти, преди да се спрете твърдо на него, за вашия проект.

Оптимизация на Wordpress сайт за търсачки


Оптимизация на сайт за търсачки е нужна, за да могат хората да ви намират в интернет, търсейки това, което предлагате.

Предимството на Wordpress е добре оптимизиран код и безплатни версии на основните изисквания, предлагани от някои модули. Генерираният код от Уърдпрес често съдържа най-новите и полезни тенденции за оптимизация на сайт, което позволява търсачките да разбират по-добре съдържанието, водейки до по-добри органични резултати.

WP оптимизация

Често обаче се налага да се използват допълнителни безплатни или платени плъгини, за да бъдат изпълнени изискванията на търсачките. Това съвсем естествено оскъпява самата разработка на уеб сайта, защото отнема повече време и доста често се случва да са нужни и програмни умения.

Други предимства на изработените уеб сайтове с Wordpress


1. Вече споменахме че WordPress e безплатен. Искате да го ползвате - заповядайте, безплатно е!

2. WP има десетки хиляди теми и сигурно още повече плъгини. Няма нужда да се пишат наново, просто трябва да се инсталират и настроят правилно.

3. Системата има чудесна вградена търсачка, както и базисни SEO настройки и функционалности. Даже и да не правите нищо друго, все пак ще имате някаква добра основа.

4. Няма нужда да се грижите за сигурността - други го правят постоянно вместо вас. Вие само имайте грижата да ъпдейтвате модулите. Става с един клик.

5. Платформата е базирана на PHP и MySQL. Ако се случи, че не можете да намерите модул, за това, което сте си наумили, то повечето програмисти лесно могат да се оправят в кода и да ви помогнат за вашите нужди.

6. Друг голям плюс е, че всеки би могъл да си направи лесно сайт, без никакви програмни познания. Разбира се, няма да е професионален, но е лесно и безплатно.

7. Замислен като система за блогове, но развит, така че да може да се нагоди към почти всичко, включително и онлайн магазини.

8. Огромна общност. Повечето уеб сайтове в света са направени на WordPress. Едва ли има проблем, който да възникне и вече да не се е случвал на някой друг, и респективно да не му е намерено решение. Просто трябва да попитате или прочетете.